Štěpán

Monoski

Štěpánek se narodil velice předčasně ve 24. týdnu. Při porodu došlo k těžkému trakčnímu poranění lumbosakrálního plexu v oblasti míšních nervů a Štěpánek má celoživotně postižené periferní nervy na pravé dolní končetině, která je ochrnutá.
Prošel si těžkým zápalem plic, opakovanými transfuzemi krve a infekcemi. V nemocnici strávil 123 dnů a přes všechny nesnáze si Štěpánek vybojoval místo na zemi.
V interiéru se pohybuje prostřednictvím trojbodových berlí, v exteriéru je odkázán na aktivní mechanický vozík.

VIDEO

48000 Kč

vybráno

"Dobrý den,
chtěla bych Vám tímto poděkovat za našeho syna Štěpánka, kterého Váš nadační fond ve spolupráci s ČEZ podpořil v pořízení monoski.

Obrátili jsme se na Vaši nadaci s žádostí podpořit Štěpánka v pořízení speciální lyže pro hendikepované "monoski". Díky štědrým dárcům jsme mohli monoski včetně potřebného příslušenství pořídit. V lednu jsme měli odjet na kurz pořádaný Centrem hendikepovaných lyžařů v Krkonoších, ale bohužel kvůli nemoci (plané neštovice) jsme tento kurz museli zrušit. Štěpánek se měl letos učit lyžovat sám se stabilizátory a máma zdokonalovat svou jízdu s monoski. Bohužel si nemoc svůj čas nevybírá a snad nám příští zimu tento plánovaný kurz už nic nepřekazí, všichni si ho užijeme a svou jízdu zdokonalíme.
Alespoň jsme díky vlastnímu vybavení mohli strávit dny na monoski s Centrem APA a pořádně si zalyžovat v Hlubočkách a na Trojáku. Štěpánek si jízdu na monoski užil i s ostatními dětmi z Pinokia, kteří si tak mohou monoski kdykoliv zapůjčit a zalyžovat.
Tímto Vám děkujeme nejen za Štěpánka, ale všechny děti z Pinokia, kteří s námi mohou sdílet radost z jízdy na monoski a trávit zimní dny na svahu společně s rodiči.

Rodina Kaločova se Štěpánkem"

Dobrý den, jsem maminkou šestiletého syna Štěpánka, který se narodil velice předčasně ve 24. týdnu těhotenství – 4 měsíce před plánovaným termínem.
Jeho příchod na svět byl pro všechny neočekávaným okamžikem a přes všechny nesnáze si Štěpánek vybojoval místo na zemi. Prošel si těžkým zápalem plic, opakovanými transfuzemi krve a infekcemi.
V nemocnici strávil 123 dnů a poté začala jeho životní pouť celoživotní rehabilitací. Při porodu došlo k těžkému trakčnímu poranění lumbosakrálního plexu v oblasti míšních nervů a Štěpánek má celoživotně postižené periferní nervy na pravé dolní končetině, která je ochrnutá.

V interiéru se pohybuje prostřednictvím trojbodových berlí, kdy mu k chůzi dopomáhají proteticky vyrobené ortézy na obě dolní končetiny.
V exteriéru je odkázán na aktivní mechanický vozík, který mu umožňuje svobodu pohybu, jelikož chůzi na delší vzdálenosti momentálně nezvládá.

Štěpánek pravidelně rehabilituje ve Fakultní nemocnici v Ostravě a současně dojíždí na soukromou rehabilitaci 2x v týdnu.
Je to velice společenský chlapec, který má rád vše, co život nabízí a má velkou radost ze života.
Je velice houževnatý, a protože chce dokázat vše co jeho zdraví vrstevníci, nevidí bariéry, které se před něj staví a snaží se vše zvládnout, jak jen se dá.

V létě často jezdíme na výlety do přírody, kde využíváme speciální kočárek SPEKO, se kterým se téměř všude dostaneme.
V zimě jezdíme lyžovat, a proto je Štěpánek členem svazu hendikepovaných lyžařů v Krkonoších, kde se učí lyžovat na speciální lyži monoski, abychom mohli lyžovat společně.
Má za sebou již druhý kurz monoski s instruktorem a v příštím kurzu se bude učit lyžovat samostatně. Jízda na monoski se mu velice líbí a má předpoklady k tomu, aby se do budoucna naučil jezdit samostatně.
Monoski se skládá z jedné běžné lyže, na které je upevněna v silném vázání nosná konstrukce s tzv. skořepinou, ve které je lyžař posazen. Kostra je vyrobena z hliníkových trubek, skořepina se vyrábí z kevralu nebo sklolaminátu.
Stabilitu udržuje monolyžař pomocí tzv. stabilizátorů, což jsou zkrácené, speciálně upravené francouzské hole zakončené krátkými lyžemi.

Bohužel není v našich silách pořídit pro Štěpánka vlastní monoski vybavení, aby mohl zdokonalovat svou jízdu a zároveň vyrážet s námi společně na hory.

Proto se na Vás obracíme s prosbou o pomoc při financování speciální lyže monoski pro našeho syna Štěpánka.

Za případnou finanční pomoc a podporu Vám budeme z celého srdce vděčni, protože budeme moci Štěpánka podpořit v jeho učení na monoski a trávení společných chvil na kopcích našich krásných hor.

Rodina Kaločova se Štěpánkem