Kristýnka

Naše Kristýnka je sympatické, přátelské a hlavně živé děvče. Narodila se s rozštěpem páteře, nechodí. Pohybuje se na invalidním vozíku a zvládne i několik kroků za pomocí berlí. Sportuje a má ráda pohyb. Dlouhou dobu se nám nedařilo najít pro Kristýnku aktivitu, která by naplňovala její potřeby a tím kompenzovala její zdravotní postižení. Před třemi lety začala aktivně lyžovat na monoski.

VIDEO

500 Kč

Kristýnka studuje prvním rokem na střední škole Prof. Zdeňka Matějčka učební obor s názvem Obchodní škola.
Tento typ studia dává Kristýnce dostatek potřebného času na její sportování.

A plány do budoucna? Myslíme si, že sport je a bude ještě dlouho hlavní náplní jejího života. Věříme, že její odhodlání a vytrvalost budou odměněny i nějakou další medailí a doufáme, že nejenom v ČR. Postupně bychom také chtěli, aby se věnovala více studiu. Jejím přáním je, že jednou bude cukrářkou, tak bychom ji také chtěli pomoci i toto přání naplnit.

Základní zdravotní diagnózou Kristýnky je rozštěp páteře, tedy porušení míchy v LS oblasti. Dále hydrocefalus, luxace kyčlí, neurogenní močový měchýř.

Lyžování na monoski, které patří do skupiny Alpského lyžování. Je to jeden z para olympijských sportů.
Velmi zjednodušeně popsáno, je to sedačka umístěná pomocí odpružené konstrukce na jedné carvingové lyži. V rukou drží dva stabilizátory, což jsou speciálně upravené hole na konci s malými lyžemi, které lze sklopit a využít je k jízdě i jako hůlky.
Při jízdě je nejdůležitější práce s tělem. I když se to nemusí zdát, je to sport opravdu fyzicky náročný.

S Kristýnkou si můžete nejen o monoski popovídat na závodech Běhej Lesy Bílá v sobotu 11.8.2018 ve Skiareálu Bílá. https://behejlesy.cz/behej-lesy-bila/r2

32000